13 Temmuz 2008 Pazar

KEKİK

kekik,kekigın faydaları,kekık nerde bulunur

Toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve güneşli yerlerde yetişir.Menekşe rengi ve muhteşem kokusuyla arı ve böcekleri kendine çeker.Haziran-Ağustos arası toplanır. Şifası yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla toplanır, gölgede kurutulup ufalanır.
Öncelikle baharat olarak kullanılır. Et ve sebze yemeklerini hafifleştirip hoş bir lezzet katar..
Taze yapraklarından yapılan salatanın tadı doyumsuzdur.

Şifalı bitki olarak kekik; öncelikle kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Aymı zamanda o bölgelerde bakteri oluşumunu önler. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara biçiminde kullanılabilir. Kekik iştah açar ve sindirim sistemini uyarır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile geçiştirilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir.Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir.
Tarçınla birlikte hazırlanan kekik çayının kan şekerini düşürdüğü uzmanlarca belirlenmiştir.
Afrodizyaktır.
Hamileler ve guatr olanlar kullanmamalıdır. Fazla içilirse (günde 2-3 fincandan fazla) tansiyonu düşürür. Yağında tümör yapıcı madde olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.
Kekik çayı şöyle hazırlanır: Bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir. Yada 1 kahve kaşığı kekik 1 su bardağı kaynar suda 10 dakika bekletilir. Günde 2 su bardağı içilir.

Hiç yorum yok: